Το καλοκαίρι και ιδιαίτερα τον Αύγουστο, οι περισσότεροι Έλληνες κάνουν διακοπές. Ειδικά οι κάτοικοι των αστικών κέντρων. Εγώ όμως δεν κάνω διακοπές το καλοκαίρι. Ζω σε επαρχία και μάλιστα σε νησί. Μια συνειδητή απόφαση αφού ήθελα ένα -κατά τη γνώμη μου- καλύτερο επίπεδο ζωής. Έχω όμως να αντιμετωπίσω το εξής φαινόμενο: τους συντοπίτες παραθεριστές. Εκείνους που κάθε Πάσχα κι Αύγουστο, επιστρέφουν στα νησιά και στα χωριά τους, μακριά από την τρέλλα της καθημερινότητάς τους. Μια τρέλλα όμως που την μεταφέρουν στους τόπους καταγωγής τους, με τον χειρότερο δυνατό τρόπο.
Επειδή αντιμετωπίζω έντονα το πρόβλημα του γείτονα παραθεριστή, κατέγραψα τρία κλασσικά προβλήματα και τρόπους αντιμετώπισής τους, δοκιμασμένους και αποτελεσματικούς. Ελπίζω ο μικρός αυτός οδηγός, να βοηθήσει κι άλλους που υποφέρουν από την ίδια μάστιγα...
1. Ηχορύπανση
Το Πρόβλημα: Ο γείτονας βάζει τέρμα τα σκυλάδικα από τις 8 το πρωί. Φωνάζει και χαχανίζει ασταμάτητα, όλες τις ώρες της μέρας. Βρίζει το σύστημα που είναι σάπιο και δεν του επιτρέπει να πάει κάπου αλλού διακοπές. Στο κινητό του λέει στους φίλους πόσο τέλεια περνάει στο χωριό του πατέρα του. Και άλλα.
Τρόποι αντιμετώπισης:
Σχέδιο Α: Ζητάς ευγενικά να περιοριστεί η ηχορύπανση γιατί έχεις μικρά παιδιά (αν έχεις), δουλεύεις πολλές ώρες και εξηγείς με τον καλύτερο τρόπο πως οι ώρες κοινής ησυχίας ισχύουν και στην επαρχία.
Αποτέλεσμα: Αρνητικό. Σκασίλα του, του γείτονα για τις δικές σου ανάγκες. Είναι διακοπές και θεωρεί πως έχει δικαίωμα να κάνει ότι θέλει όποτε το θέλει.
Σχέδιο Β: Βάζεις τέρμα την μουσική την ώρα που ξέρεις πως κοιμάται. Τι πως το ξέρεις; Αφού κάνει ησυχία, λείπει ή κοιμάται. Τσεκάρεις αν είναι το αυτοκίνητο από κάτω και αν είναι κάνεις όση περισσότερη φασαρία μπορείς. Θα σου στοιχίσει για μια μέρα την ξεκούρασή σου αλλά αξίζει τον κόπο.
Αποτέλεσμα: Μέτριο. Για μία με δυο μέρες μαζεύεται αλλά μετά το ξεχνάει και κάνει τα χειρότερα.
Σχέδιο Γ: Ξεκινάς τις δολιοφθορές. Ξεκινάς από τα λάστιχα του αυτοκινήτου. Αν δεν συνετισθεί του κόβεις το καλώδιο της κεραίας της τηλεόρασης και σε εξτρίμ καταστάσεις, κόβεις το καλώδιο παροχής ρεύματος.
Αποτέλεσμα: Καλό. Τουλάχιστον για μια εβδομάδα, δεν θα σε ενοχλήσει. Αλλά επειδή συνήθως κάθεται ένα μήνα και ίσως αρχίσει ξανά τα ίδια, υπάρχει και σχέδιο Δ.
Σχέδιο Δ: Ξεκατίνιασμα. Αρχίζεις και τους βρίζεις, τους πετάς στην αυλή βρωμόνερα. Αφήνεις σκουπίδια κάτω από το παράθυρό του. Τον κουστομπολεύεις δυνατά, κάνοντας σχόλια για την εμφάνισή του, το αυτοκίνητό του, το τραπεζομάντηλό του και ότι άλλο σου έρθει στο κεφάλι. Δεν είναι ανάγκη να τα λες αυτά σε κάποιον άλλον, μπορείς απλά να προσποιηθείς πως μιλάς με κάποιον στο τηλέφωνο.
Αποτέλεσμα: Εξαιρετικό. Του έχεις μιλήσει στη γλώσσα του. Μαζεύεται και δεν σε ενοχλεί μέχρι να φύγει. Μετά πάει στην Αθήνα και λέει πόσο χωριάτης είναι ο γείτονάς του και πόσο τον ζηλεύει που ξέφυγε από την επαρχία και κατάφερε να ορθοποδήσει στην Αθήνα, αφού έχει καταφέρει να δουλεύει ταμίας σε σούπερ μάρκετ και μήνας μπαίνει, μήνας βγαίνει, έχει τον μισθό του, ενώ εκείνος ζει απομονωμένα στο νησί και δεν έχει την δυνατότητα ούτε τον Τερλέγκα να δει ζωντανά. Για εσένα βέβαια, μετράει μόνο το αποτέλεσμα.
2. Κατοικίδιο
Το πρόβλημα: Ο γείτονας έχει σκύλο. Στο διαμέρισμα τον έχει μέσα στο σπίτι και τον βγάζει για κατούρημα 5 φορές τη μέρα. Στις διακοπές, το αφήνει να απολαύσει την φύση της αυλής του γείτονα, ο οποίος είσαι εσύ.
Τρόποι Αντιμετώπισης:
Σχέδιο Α: Ζητάς ευγενικά να μαζέψει το κατοικίδιό του, που χέζει στην αυλή σου και κατουράει τα λάστιχα του αυτοκινήτου σου. Του εξηγείς ήρεμα πως δεν είσαι υποχρεωμένος να μαζεύεις τις ακαθαρσίες του σκύλου του και πως για τον ίδιο λόγο εσύ δεν έχεις δικό σου κατοικίδιο.
Αποτέλεσμα: Σκατά, παντού.
Σχέδιο Β: Μαζεύεις σε μια σακούλα τις ακαθαρσίες του σκύλου του και του τα κρεμάς στην εξώπορτα.
Αποτέλεσμα: Μέτριο. Για δυο - τρεις μέρες, κρατάει το σκύλο δεμένο στην αυλή του. Μετά τον αμπολάει να χαρεί τη φύση...
Σχέδιο Γ: Μαζεύεις με το φαράσι τις ακαθαρσίες του σκύλου του και τις πετάς στην αυλή του.
Αποτέλεσμα: Καλό. Βέβαια σε κατηγορεί πως δεν αγαπάς τα ζώα και πως είσαι παράξενος αλλά για μια εβδομάδα, έχεις καθαρή αυλή. Αν είσαι τυχερός, ίσως και για δυο εβδομάδες.
Σχέδιο Δ: Απλώνεις τις ακαθαρσίες του σκύλου, το αυτοκίνητό του, την πόρτα του και το παράθυρό του.
Αποτέλεσμα: Εξαιρετικό. Αν αντέξει τη βρώμα και δεν φύγει, έχεις καθαρή αυλή για όλο το υπόλοιπο διάστημα της παραμονής του. Βέβαια γυρνώντας στην γειτονιά του, θα σε κατηγορήσει που τον φθονείς γιατί έχει σκύλο και γιατί αυτός κατάφερε να ξεφύγει από την επαρχία ενώ εσύ ξέμεινες εκεί στο χωριό και χωρίς σκύλο!
3. Φοβού τον γείτονα και δώρα φέροντας
Το πρόβλημα : Ο γείτονας έρχεται για διακοπές! Από την πρώτη κιόλας μέρα σου κάνει επίσκεψη και σου φέρνει και δώρο: Μια εξάδα ποτήρια χυμού από τον Βασιλόπουλο. Τον πληροφορείς ότι υπάρχει και στο νησί Βασιλόπουλος και παθαίνει σοκ με την εξέλιξη της επαρχίας. Αρχίζει και ρωτάει για τους άλλους γείτονες και να κουτσομπολεύει. Μετά από λίγο σου πετάει: Βρε Μαράκι (πουχου), πότε θα κάνεις πάλι από εκείνους του ωραίους κολοκυθοκεφτέδες που είχες κάνει πέρυσι; Όλο το χειμώνα τους ονειρεύομαι! Σε επισκέπτεται σε τακτά χρονικά διαστήματα και ειδικά τις ώρες του φαγητού. Στρώνεται στο τραπέζι ενώ σου λέει "έχω φάει αλλά ένα μεζέ θα τον δοκιμάσω, από τα χεράκια σου" και μετά απαιτεί να του δώσεις λίγες ντομάτες από τις δικές σου που ωραιότερες δεν έχει φάει, λίγο κρασί από το δικό σου γιατί τα εμφιαλωμένα είναι ξεπλύματα, μερικά λεμόνια γιατί τα δικά σου μοσχοβολάνε και σίγουρα ένα κοτόπουλο δικό σου ντόπιο που έχει να φάει από πέρυσι κι έχει μπουχτίσει το ΜΙΜΙΚΟΣ.
Τρόποι Αντιμετώπισης:
Σχέδιο Α: Αποφεύγεις ευγενικά τις επισκέψεις. Την ώρα που έρχεται, σηκώνεσαι και φεύγεις προσποιούμενος πως έχεις δουλειά.
Αποτέλεσμα: Αρνητικό. Στην έχει στημένη κι εσύ δεν μπορείς να τον αποφεύγεις μονίμως. Άλλωστε του μυρίζει το φαγητό σου την ώρα που μαγειρεύεις και με το που θα ακούσει μαχαιροπίρουνο στο τραπέζι, τσουφ σου εμφανίζεται φάντης μπαστούνης.
Σχέδιο Β: Για μια εβδομάδα τρως εκτός σπιτιού. Μην σκέφτεσαι τα έξοδα! Είναι ίσα με αυτά που γλιτώνεις από το φόρτωμα του γείτονα και της οικογένειάς του, βεβαίως βεβαίως. Αποτέλεσμα: Μέτριο. Με το που θα καταλάβει πως είσαι σπίτι, θα έρθει να σου ζητήσει ζάχαρη, καφέ, ντομάτες, λεμόνια, αγγούρια, σκόρδα, κρεμμύδια, κρασί, λάδι και ό,τι άλλο του κατέβει στο κεφάλι. Γλιτώνεις μόνο το πλύσιμο των παραπάνω πιάτων.
Σχέδιο Γ: Κλείνεσαι για λίγες μέρες στο σπίτι και δηλώνεις ασθένεια. Καλύτερα κάτι επίπονο και κολλητικό όπως π.χ. γαστρεντερίτιδα. Αποτέλεσμα: Καλό. Θα γλιτώσεις αρκετές μέρες από την ενοχλητική και φορτική παρουσία του αλλά θα πρέπει να κάτσεις κλεισμένος στο σπίτι.
Σχέδιο Δ: Γίνεσαι αγενής. Ό,τι και να σου ζητήσει δεν του δίνεις. Λες πως δεν έχεις, σου τελείωσε. Όταν σου θρονιάζεται στο τραπέζι, δεν του βγάζεις σερβίτσιο και δεν του δίνεις ούτε νερό να πιει.
Αποτέλεσμα: Αρκετά καλό. Σε θεωρεί κακό χωριάτη, άξεστο και απολίτιστο και φορτώνεται στον απέναντι γείτονα. Γυρνώντας βέβαια στο σπίτι του, λέει σε όλους πόσο άσχημα του φέρθηκαν στο χωριό του και πως πάνε εκείνες οι παλιές, καλές εποχές που ο κόσμος έδινε και το φαΐ του στον γείτονα. Θα αποδώσει το γεγονός, στην ζήλια σου που αυτός ξέφυγε από την επαρχία κι άνοιξε το μυαλό του, σε αντίθεση με εσένα που ξέμεινες εκεί.
Καλή επιτυχία!