Τετάρτη 22 Απριλίου 2009

Η Έξοδος




Η κρίση θέλει καλοπέραση, το ξανάπαμε. Ό,τι κρίση και να είναι δηλαδή αλλά τώρα μιλάμε για την οικονομική. Αυτή που "ανάγκασε" 1.000.000 και πλέον κατοίκους της Αττικής, να μετακινηθούν εκτός αυτής. Φαίνεται δεν θα είχαν χρήματα να αγοράσουν τα απαραίτητα για το πασχαλινό τραπέζι και βγήκαν στη γύρα για να τα αναζητήσουν.

Άνοιξη είναι, τα χωράφια και οι πλαγιές καταπράσινα. Θα βρεις λίγη σαλάτα να βοσκήσεις χωρίς να την πληρώσεις. Στα βουνά, κοπάδια αρνοκάτσικα βόσκουν ελεύθερα. Μπορείς να θυσιάσεις ένα στο βωμό της πείνας σου. Στο κάτω-κάτω, αν σε πιάσουν, πες πως αμάρτησες για το παιδί σου, μέρες που είναι! Και κοτέτσια στα χωριά, γεμάτα φρέσκα αυγά ημέρας. Το αυγό δεν θα σου λείψει! Έχεις και χώρο στο 4Χ4 να τα χώσεις όλα μέσα. Και ψησταριές και τραπεζοκαθίσματα και τα παιδιά και τα σκυλιά και την πεθερά που θέλει εξοχή.

Στο νησί, άκουσα, πως είχαμε πτώση 30% από πέρυσι το Πάσχα σε αφίξεις. Εγώ πάλι είδα να γίνεται ο κακός χαμός. Δεν έπεφτε καρφίτσα πουθενά. Φαίνεται θα μάθανε πως οι δικές μας οι κότες κάνουν καλύτερα αυγά και έγινε η κάθοδος των Μυρίων. Εδώ που τα λέμε κι εδώ να μείνουνε, δεν άκουσα πουθενά να κλάπηκε αυγό στο Ζάντε, εκτός αν κρατήθηκε κρυφό για να μην ταραχτούμε αυτές τις άγιες μέρες.

Το Μ. Σάββατο το μεσημέρι, στο χωριό μας, προσπαθούσα επί ένα τέταρτο να περάσω στην απέναντι μεριά του δρόμου, να πάω ένα τσουρέκι στη θεία, αλλά στάθηκε αδύνατον λόγω κίνησης. Και στη Κατεχάκη να ήμουν, θα είχα περάσει πιο γρήγορα γιατί εκεί υπάρχει και φανάρι. Σε εμάς θα έπρεπε να υπάρχει φιλότιμο αλλά άμα έχεις να κάνεις με τον πεινασμένο επισκέπτη που έρχεται να αναζητήσει την τροφή του, εν μέσω οικονομικής κρίσης, παροπλισμένος μέσα στη mercedes του, αυτά είναι πολυτέλειες.

Με βρίσκεις υπερβολική; Προσωπικά, το χειρότερο αυτοκίνητο που είδα να τριγυρνάει στα ορεινά, ήταν το τελευταίο μοντέλο της audi. Απέδωσαν τα μέτρα της κυβέρνησης, αμέσως! Έτρεξε ο Έλληνας να πάρει αυτοκίνητο, τώρα που έπεσε στο 50% το τέλος. Αν βέβαια αύριο δεν έχει ευρώ να πάρει ψωμί, θα τρώει ζαντολάστιχα, δεν βαριέσαι;;; Το πολύ - πολύ, να του το πάρει η τράπεζα. Τουλάχιστον, για κάποιους μήνες, θα έχει κάνει το κομμάτι του στη γειτονιά αλλά και στην πασχαλινή έξοδο. Έτσι;

Κρίση, μεγάλη κρίση και στα εμπορικά του νησιού. Απούλητες έμειναν οι νυφιάτικες τουαλέτες και τα ντεπιές. Αυτά που είχαν κάτω από 200 ευρώ γιατί τα ακριβά πουλήθηκαν όλα. Δεν υπάρχει φόρεμα άνω των 200 € ούτε για δείγμα! Τουλάχιστον, αφού θα πεθάνεις από πείνα, να σε θάψουνε με ένα ακριβό φόρεμα. Μην είσαι με τα κουρέλια! Άλλωστε παρατηρήθηκε και αύξηση στην αγορά τάφων. Να είμαστε έτοιμοι για παν ενδεχόμενο!

Και μη θαρρείς πως αμφισβητώ το μέγεθος της οικονομικής κρίσης. Αυτό που αμφισβητώ με θέρμη, είναι η "αλήθεια" του Έλληνα που υποφέρει. Μα πως να μην υποφέρει; Τόσα κοψίδια έφαγε το Πάσχα!
Άντε και του χρόνου!

9 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Θεόμουρλη και του χρόνου!

tsintsantson

Olivia είπε...

Dear Dana

Η κατάσταση είναι πλέον ανεξέλεγκτη.....

Δεν θα μπορούσα να συμφωνήσω περισσότερο μαζί σου.
Πραγματικά θεωρώ ότι δεν θα μπορούσε κανείς να περιγράψει καλύτερα αυτό το παραλήρημα που ζούμε...

Κωμικοτραγικό από το Α εως το Ω

Εύγε!

Φιλιά πολλά

Μηθυμναίος είπε...

Κρίση; Ποια κρίση καλέ;
Έλληνας και κρίση, έννοιες ασυμβίβαστες...

Χριστός Ανέστη!!! Ντάνα μου!

Unknown είπε...

tsintsantson, και του χρόνου γνωστικέ!

Unknown είπε...

Ολίβια, αγάπη γλυκειά!

Τι κάνει ο σκύλος ο όμορφος;;; Να μου τονε φιλήσεις!

Κατά τ' άλλα, παλιοκατάσταση. Εσύ είδες τι γινόταν στο νησί. Και μετά μου λένε κουβέντες...

Σε φιλώ πολύ!

Unknown είπε...

Στράτο μου, ομοίως και ο Έλληνας... από τα μαύρα σκοτάδια της κρίσης, στο φως της γκλαμουριάς!

Φιλιά από το Ιόνιο στο Αιγαίο!

kiki είπε...

Μωρέ παιδία, ποία κρίση; Την Μεγάλη Παρασκευή στο Σταυρό, όχι μόνο δεν έπεφτε καρφίτσα, αλλά ήταν και η μόνη χρονιά που θυμάμαι να εχει τόση φασαρία!

Unknown είπε...

Πέστα Κική μου, να μην τα λέω μόνο εγώ και με λένε γκρινιάρα!

:)

Ανώνυμος είπε...

Ναι διότι οι Δημόσιοι Υπάλληλοι δεν περνάνε κρίση. Και εμείς, δόξα το Θεό, είμαστε ένα κράτος κρατικοδίαιτων....