Σάββατο 21 Δεκεμβρίου 2013

Το τάμα (Μια ιστορία για του Αγίου, στα μεθεόρτια)



Τις προάλλες, Αγίου μέρα, φάγαμε στο πατρικό μου σπίτι, οικογενειακά. Βλέπετε ο παπάκης μου ως Διονύσης  είχε την τιμητική του και μας κάλεσε να μας κάμει το τραπέζι, όπως συνηθίζουμε εδώ και χρόνια. Τι είχε η παδέλα δεν θα πω γιατί δεν βαστάξαμε το αντέτι και κινδυνεύω να θεωρηθώ, στην καλύτερη, «κακιά νεοζακυνθινιά» και στην χειρότερη, «μωραΐτισα»!

Και αυτό είναι το θέμα της ιστορίας: οι μωραΐτες. Και είναι μια ιστορία που μας διηγήθηκε ο πατέρας καθώς τρώγαμε μετά από την δική μου τη μπηχτή ότι δεν κάναμε  το παραδοσιακό αλλά προτίμησε τη «μάμα γάλου».

Ένας μωραΐτης, το λοιπόν, πριν αρκετά χρόνια –αδιευκρίνιστο το πόσα ακριβώς- είχε κάμει ένα τάμα για το γιο του που αντιμετώπισε ένα πρόβλημα υγείας και πήρε το καράβι, μαζί με το παιδί, να έρθουνε ανήμερα Αγίου Διονυσίου, στις 17 Δεκεμβρίου δηλαδή, στο Ζάντε. Ήθελε ο καλός χριστιανός να εκπληρώσει το τάμα του κι έτσι, δεν υπολόγισε ούτε την κακοκαιρία του χειμώνα ούτε την ταλαιπωρία του καραβιού που θαλασσοδερνότανε μεσοκάναλα.

Την ώρα όμως που το καράβι, έφτανε να μπει στο λιμάνι, ήταν η ώρα που γύρναγε η λιτανεία του Αγίου στην εκκλησία και κατά το έθιμο και το νησί ετρανταζότανε από το σμπαροκόπι, τα μάσκουλα και το σένιο από τις εκκλησίες της  Χώρας. Ακούγοντας όλον αυτόν τον θόρυβο και βλέποντας τους καπνούς από τα μάσκουλα, ο δόλιος μωραΐτης, που δεν ήταν μαθημένος σε τέτοια πράματα, σκιάχτηκε! Αρπάζει τον γιο του αγκαλιά και του λέει: «Πάμε να φύγουμε παιδάκι μου, σκοτωθήκανε οι παλιόφραγκοι!», θεωρώντας πως κάποιου είδους πόλεμος γινόταν στο νησί.


Έτσι, δεν κατέβηκε από το καράβι και με το ίδιο γύρισε πίσω κι ούτε η ψυχή του άλλο πέρασε από το Ζάντε και ούτε και το τάμα εκπλήρωσε. Πιθανόν μάλιστα, να πιστεύει ότι το νησί βούλιαξε εκείνη τη μέρα ή ότι δεν έμεινε κανείς κάτοικος αφού θα σκοτωθήκαμε  μεταξύ μας… οι «παλιόφραγκοι».



11 σχόλια:

Captain I.Leftakis είπε...

Ωραιοοοοοοοοοο...
Μα Ντανα μου που να ξερουνε απο καμπαναρια και απο μασκουλα οι τουρκογυφτομπαστουνομωραιτοβλαχοι?..τετοιοι ητανε και τετοιοι ειναι και τοσο ξερουνε...Εχεις ακουσμενη ποτε καμπανα μωραιτικη? Τα κουδουνια που βανουνε στα γιδια οι Πουνεντεζοι ηχουνε καλλιτερα...

Μηθυμναίος είπε...

Καλό, Ντάνα μου! Πολύ καλό! Μου έφτιαξες τη διάθεση...

Εύχομαι, τούτες τις άγιες μέρες να περάσεις υπέροχα!

Φιλάκια!

Χαρά Θεοδωρίτση είπε...

Για κάτι τέτοιες ιστορίες σου έχω πάθει στέρηση. Ν ασου πω οτι προχθές μετά απο πολύύύύ καιρό ανέβαινα τη Φιλικών και περνώντας απο το καμένο σπίτι τση νόνας,θυμήθηκα την πρώτη ανάρτηση που έγινε αιτία της γνωριμίας μας και βουρκωσα στη μνήμη όσων έφυγαν...
Μ έχεις αγγίξει ΒΑΘΥΤΑΤΑ με τις ζακυθινές σου διηγήσεις. ΕΙΣΑΙ ΑΞΕΠΕΡΑΣΤΗ!!!
Φιλιά πολλά αγαπημένη μου και να περάσετε όμορφα κι οικογενειακά τις Γιορτές!!!(Φιλιά σ όλους αλλά στη μανούλα,ιδιαίτερα)

youlia olomplava είπε...

......εχεις ακουσει να κατεβαζουνε κανδηλια Τ'Αγιου ανημερα; .....εντουτης Παλλιοφραγκους απο την Παλλιοφραγκια ειχες την τυχη να μην τους γνωρισεις....πολυχρονος ο παπακης σου!

youlia olomplava είπε...

......εχεις ακουσει να κατεβαζουνε κανδηλια Τ'Αγιου ανημερα; .....εντουτοις Παλλιοφραγκους απο την Παλλιοφραγκια ειχες την τυχη να μην τους γνωρισεις....πολυχρονος ο παπακης σου!

Unknown είπε...

Είναι ιδιαίτερη χαρά και τιμή για εμένα, να γράφω κάτι μετά από από αρκετό καιρό και να βλέπω να αγκαλιάζεται, να συγκινεί, να δημιουργεί συναισθήματα.
Σας ευχαριστώ όλους πολύ για τα ζεστά σαν αγαπημένη αγκαλιά, λόγια αλλά και για τις ευχές σας τις οποίες ανταποδίδω με ειλικρίνεια κι εύχομαι ακόμα, ό,τι έχει περισσότερη ανΆγκη ο καθένας μας!
Ειδικά για εσένα Χαρούλα κι ένα μεγάλο φιλί!

Δύ-στιχος είπε...


Τσι ευχές μου στον παπάκη σου,
πολλά να έχει έτη,
και ας βαστάξει από χρονιά
ευτούνο το αντέτι.

Δύ-στιχος

Vam33 είπε...

Πολύ ωραίο Dana!

Καλές γιορτές

Unknown είπε...

Δύ-στιχε, ευχαριστώ για τα πάντα εύστοχα, δίστιχά σου και για τις ευχές! Καλές γιορτές!

Vamako! Χαίρομαι που σε "βλέπω"! Καλές γιορτές και σε εσένα! :-)

Ευάγγελος είπε...

Εύχομαι η νέα χρονιά να είναι καλότυχη κι ευτυχισμένη για σένα και την οικογένειά σου!

Unknown είπε...

Ευχαριστώ πολύ Ευάγγελε! Καλή Xρονιά και ό,τι καλύτερο για εσένα και την οικογένειά σου!