Παρασκευή 23 Ιανουαρίου 2009

Μάνααααααα! Κουράγιο...


"Αν δεν κάτσεις φρόνιμα, θα πας τιμωρία!" φωνάζεις και πριν χαθεί εντελώς ο ήχος της φωνή σου μέσα στο δωμάτιο, συνειδητοποιείς πως κάτι δεν πάει καλά εδώ πέρα. Κι όμως όλα πάνε "ρολόι". Κι εσύ μέρα με τη μέρα μετατρέπεσαι σε αυτό που με τίποτα δεν ήθελες ποτέ των ποτών και ζαμέ των ζαμών να μετατραπείς: στη μαμά σου.

Έτσι έχουν τα πράγματα γλυκειά μου. Είσαι καταδικασμένη από τη φύση σου, να κουβαλάς τη μαμά σου μια ζωή μέσα σου. Άλλες φορές πολύ, άλλες φορές λιγότερο. Το ίδιο και η κόρη σου αύριο, θα σε κουβαλάει κι αυτή μέσα της και θα την στοιχειώνεις. Τι κι αν έλεγες στην εφηβεία "αποκλείεται εγώ να κάνω ότι μου κάνει η μάνα μου", τώρα κάνεις τα ίδια, κάπως βελτιωμένα λόγω και της εξέλιξης της κοινωνίας.

Πίσω από την κάθε σου λέξη, όταν απευθύνεσαι στο παιδί σου, δεν κρύβεται ο Αλέξης αλλά το ίδιο νόημα που ήθελε Εκείνη να σου περάσει, η ίδια σκοπιμότητα. Το ύφος ίδιο. Ο τόνος ίδιος. Η πόζα ίδια. Κι εσύ εντελώς ανίκανη να αντιδράσεις σε αυτό, γιατί αλλιώς δεν θα είσαι ο εαυτός σου! Αυτό δηλαδή που σου βγαίνει φυσικά, είναι αυτό που έχει περάσει μέσα σου γονιδιακά αλλά και ως εικόνα, ως βίωμα.

Θα πορευτείς έτσι, όπως όλες μας. Θα προσπαθήσεις να ακολουθήσεις και άλλη μέθοδο διαπαιδαγώγησης. Σίγουρα θα αποφύγεις κάποια λάθη αλλά από την άλλη θα κάνεις άλλα. Τα λάθη είναι αναπόφευκτο κομμάτι του παιχνιδιού. Έτσι πάει. Μην το ψάχνεις. Κι εκείνο το "μηηηηηηηηηη" που σε έκανε να πετάγεσαι σαν ελατήριο στα μικράτα σου, τώρα εκτοξεύει τα δικά σου πιτσιρίκια.

Αυτά τα όνειρα είχες εσύ για τη ζωή σου; Να μεγαλώνεις παιδιά και να σου θυμίζεις τη μάνα σου; Αυτά είχες, απλά δεν το ήξερες, δεν το είχες καταλάβει. Κανείς δεν το καταλαβαίνει μέχρι να του συμβεί και τότε, δεν έχει πισωγύρισμα. Είσαι ήδη στο χορό και χορεύεις. Στο χορό που με την σύμφωνη γνώμη σου στήθηκε την ώρα που εσύ ήσουν πολύ απασχολημένη με άλλα ζητήματα και φιλοσοφικές αναζητήσεις του τύπου "τι είναι η ζωή;" και "τι είναι ο άνθρωπος;".

Άστο φιλενάδα, μην το ψάχνεις παραπάνω. Αφού δεν μπορείς να το αποφύγεις, χαλάρωσε και απόλαυσέ το, που λένε. Απλά εκείνο το ρημάδι το φρικασέ, κοίτα να το βελτιώσεις λιγουλάκι βρε παιδί μου, έτσι για να κάνεις τη "διαφορά"...

10 σχόλια:

Μηθυμναίος είπε...

Τις ίδιες σκέψεις κάνει και η γυναίκα μου, τα ίδια μου έλεγε και που να δεις ότι και η κόρη μου τα ίδια κάνει με τα παιδιά της...
Άστα, Βάνα, είναι στο χορό και... χορεύουν μόνο που το φρικασέ... το καλυτέρεψαν κι έκαναν τη διαφορά!!!

Καλημέρα και καλό Σαββατοκύριακο!!!

Έχει χαράξει στο Ιόνιο;

Unknown είπε...

Όλο το θέμα εκεί είναι Στράτο μου, να κάνουμε τη διαφορά! :-)

Στο Ζάντε σήμερα δεν "χάραξε". Μας σαπίζει η όστρια.

Η Βάνα ποια είναι;

Φιλιά!

Ανώνυμος είπε...

Μια μαννα με παιδι κιαλλη μαννα με παιδι.......και παει λεγοντας.Ετσι ελεγα κι εγω για τη δικη μου μαννα και τα ιδια εκανα αλλα με διαφορα.Φιλια πολλα. Μαμαελα.

Γιώργος είπε...

ελα κουλα μ ακους;;;δεν ξερω αν ακουει η κουλα,,,ο υ τ ε και ξερω τα ονειρα που ειχες,,,ολοι εχουν ονειρα,μεχρι κ ενα πρεζονι που βαραει νταγλες στην ομονοια εχει ονειρα,(να γινει μεγαλοβαρωνως),,,το θεμα δεν ειναι να χεις ονειρα,,,αυτο ειναι πανευκολο,,,οπος πανευκολο ειναι να τα πραγματοποιησεις,το θεμα ειναι πως ΟΛΑ τα μεγαλα ονειρα(μπιγκ καλιτεχνης πχ,η μπιγκ μπισνεσνμαν,,, ειναι αφυσικα,,,εντελως λαθος κ αντε να μη βριζω τα ονειρα τωρα,,,,

το θεμα ειναι οτι Η μεγαλυτερη τεχνη και Προορισμος μας ειναι να γινουμαι σωστοι γ ο ν ε ι ς,Κ αυτο ειναι η μεγαλυτερη δημιουργια απο ολες,κ σου μιλαει ο μεγαλυτερος καλυτχνης ολωντωνεποχωνε τωρα,,,εγω δηλαδη κ σου λεω,,,πως το μεγαλυτερο σου ονειρο θα ναι να Μ Α Θ Ε Ι Σ στο παιδι σου πως να γινει καποτε ο καλυτερος πατερας,(κ απο σο σε κσερο μια χαρα θα τα καταφερεις αυτο:)
αυτα ειχα να πιω εδω,τωρα παω σ ενα μπουζουκσιδικο δω κοντα να πιω κ τα υπολοιπα:)
καυλησπεροκαληνηχτες τινα

Μηθυμναίος είπε...

Κι εδώ έχουμε Αλκυονίδες, Ντάνα μου!

Λοιπόν τώρα πρόσεξα πως ο "δαίμων του πληκτρολογίου" έβαλε το δαχτυλάκι του ώστε να κάνει το Ντάνα το έκανε Βάνα...

Σόρυ...

Vam33 είπε...

Dana θα μας τρελάνεις ;Ποια μάνα ακούει οδηγώντας Morrissey και πηγαίνει σε πάρτυ με dj τον Yost;Δεν νομίζω ότι θα γίνεις μια απο τα ίδια.Θα μου πεις πως το ξέρεις αφου δεν με ξέρεις.Διαίσθηση!Καλημέρα

Unknown είπε...

Έτσι είναι Μαμαέλα. Φιλιά!

Unknown είπε...

Γιώργο καλλιτέχνη όλων των εποχώνε... Δεν μπορώ να πω με βεβαιότητα ποιος είναι ο προορισμός μας, ο σκοπός μας αλλά από τη στιγμή που αποφασίζουμε να γίνουμε γονείς, νομίζω πως θα πρέπει να δίνουμε τον καλύτερο εαυτό μας σε αυτό.

Ευχαριστώ για τα καλά λόγια. Φιλιά!

Unknown είπε...

Στράτο δεν πειράζει! Άλλο κακό, λέμε στο Ζάντε!

Φιλιά στο Αιγαίο!

Unknown είπε...

Καλέ μου Vam, είμαι η βελτιωμένη έκδοση της Μαμαέλας, παραπάνω...

Φιλιά και σε εσένα!