Τετάρτη 11 Φεβρουαρίου 2009

Η θεία μας η Μαλούλα


Η θεία μου η Μαλούλα είναι η μία από τις αδερφάδες της νόνας μου. Το πραγματικό της όνομα είναι Αμαλία αλλά από μικρουλούλα τηνε φωνάζανε έτσι, χαϊδευτικά. Το ίδιο χαϊδευτικά εφωνάζανε και τη νόνα μου Τουτούλα, από το Αγγελική και την άλλη τους αδερφή Μαρούλα, από το Μαρία. Είχανε και αδερφούς αλλά γι' αυτούς θα σου πω άλλη φορά. Ούλη η οικογένεια εμεγάλωσε στη Διαολόλακα, στα Γερακαρία.

Εδώ και γύρευε πόσα χρόνια μένει στη Πάτρα, η θεία Μαλούλα και φυσικά όχι μονάχη της! Έχει ζήσει τη ζωούλα της και ακόμα τη ζει, ας έχει πατήσει τα 80. Και γάμους έχει κάμει και διαζύγια έχει πάρει και παθιασμένους έρωτες έχει ζήσει και απ' ούλα! Έχει κάμει και τρία παιδία. Τα τελευταία χρόνια έχει σταθεροποιηθεί κάπως η ερωτική της ζωή. Είναι αφιερωμένη στον Μήτσο, ένα χασάπη από τη Τρίπολη που τη φωνάζει "τσούπρα μ' ".

Τον πρώτο άντρα της θείας Μαλούλας, της τονε πάτησε φορτηγό στα Μέγαρα, όπου είχανε πάει εκδρομή. Μεγάλο το κορέτο της θείας. Τα ζύγισε καλά και επαντρεύτηκε "τον οδηγό του μοιραίου φορτηγού" όπως θα έλεγε κι ο Σόμπολος. Αυτός -ο οδηγός, όχι ο Σόμπολος- μετά από λίγα χρόνια, εξεπόρτισε με την θεγατέρα της θείας Μαλούλας και από τότε, κανείς δεν τους ματαείδε.

Είχε μεγάλη καρδία όμως η θεία και εχώραγε πολλούς. Αν και πληγωμένη από τα αλλεπάλληλα χτυπήματα της μοίρας της, δεν το έβαλε χάμου. Σύντομα εσταφανώθηκε και πάλι, για να χωρίσει μετά από λίγα χρόνια για τα μάτια ενός λιμοκοντόρου από που, ούτε και που ξέρω να σου πω.

Ούτε ξέρω αν όλα αυτά η θεία τα έκανε σκόπιμα ή απλά ήταν η φυσική της ροπή. Ίσως πάλι να ήταν αντίδραση στο σοβαρό πρόβλημα οράσεως που έχει από κοπελούλα. Το πρόβλημα αυτό το ήξεραν οι πάντες και η νόνα μου το χρησιμοποιούσε κατά κόρον για να τη δικαιολογήσει. Ότι και να της έλεγε ο νόνος μου για τις πομπές της αδερφής της εκείνη του απάνταγε: "Μα βλέπει Μπάμπη μου;" και εκεί ενετάριζε το θέμα.

Ένα καλοκαίρι, πριν είκοσι χρόνια περίπου, η θεία Μαλούλα μετά από κάποιο χωρισμό της, ήρθε να κάμει διακοπές στο Ζάντε και που θα έμενε αν όχι στην αγαπημένη της αδερφή Τουτούλα; Από το σπίτι της νόνας μου, είχαν φύγει πλέον ούλα της τα παιδία εκτός από το μικρότερο γιό της που ήταν ακόμα ελεύθερος και ωραίος.

Στο σπίτι αυτό, στο Ψήλωμα, επερνάγαμε και κάποια από τα εγγόνια της Τουτούλας, τα απογεύματά μας αφού εδουλεύανε οι γονέοι μας και δεν είχαν εμπιστοσύνη να μας αφήνουνε μονάχα στα σπίτια μας, τέτοιοι δαιμόνοι που είμαστε. Κι ένα απόγιομα, εκεί που παίζαμε κρυφτό μέσα στα λουλούδια της νόνας, ενώ εφτούνη μας εφώναζε γλυκιάρικα που θα της καταστρέψουμε το κήπο, εμφανίστηκε η θεία Μαλούλα στη πόρτα, μόλις είχε έβγει από το μπάνιο. Ευτυχώς ο νόνος μας έλειπε από το σπίτι, γιατί θα 'χαμε άλλα...

Η θεία Μαλούλα με τα νερά ακόμα απάνου της, εφόραγε μία φιοράδα καλοκαιρινή ρόμπα, της οποίας μόλις δυο-τρία κουμπία είχε κουμπώσει, αφήνοντας εκτεθειμένα στα μάτια μας τα τερατώδη στήθια της και τους γιομάτους μηρούς της. Ευθύς κρυφτήκαμε πίσω από την τεράστια μαργαρίτα, έτσι αυθόρμητα και περιμέναμε να δούμε τι θα κάμει.

Στη βεράντα όμως, ήδη καθόταν ο μικρός μας θείος κι έπινε τον απογευματινό του καφέ. Με τη θεία δεν είχε πολλά - πολλά και δεν της μίλησε μόλις την είδε να ξεπροβάλλει. Τώρα όμως που το σκέφτομαι, μπορεί να ήταν και από το σοκ της εμφάνισής της. Εκείνη, είδε μια σκιά, θα μύρισε κιόλας ανθρώπινη σάρκα - αφού λένε πως όσοι δεν βλέπουν καλά, μυρίζουν άριστα- και πήγε και θρονιάστηκε σε μια καρέκλα απέναντι του. Εφτός μόλις την είδε να κάθεται απέναντί του με τα πόδια τέντα, έκαμε απότομα προς τα πίσω και κουτούλησε το κεφάλι του στο τοίχο του σπιτιού.

"Ουφ..." , αναστέναξε η θεία κι άρχισε να κάνει αέρα στο λαιμό της με τη μαύρη ισπανική της βεντάλια. "...Και που λες Αγγελικά μου", συνέχισε "ευτυχώς που έριξα κομμάτι νερό απάνου μου. Μου περάσανε οι φουμάδες, μου περάσανε οι καούρες... Εξελάφρωσα η χριστιανή!". Ο θείος, αφού έκαμε έναν μορφασμό που δήλωνε ελαφρώς απελπισία, εσηκώθηκε και πήγε στη νόνα μας που άπλωνε μπουγάδα στην πίσω αυλή, για να της πει: "Μάνα, πήγαινε μπροστά εκείνη η θεόμουρλη η λάλα σου σε γυρεύει". Κι εκείνη του απάντησε: "Μα βλέπει παιδάκι μου;;;"

Το παρόν αφιερώνεται με πολλή αγάπη στη λατρεμένη Φιορούλα, μεγάλη θαυμάστρια της θείας Μαλούλας, μαζί με τις ευχές μου για καλή επιτυχία!

20 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

xaxa!

να ζήσει η Μαλούλα με τα ούλα της
να σας χαρίζει τέτοιες αναστατώσεις κι αφορμές για γραφή
(άντε, με τη σειρά κι oi άλλες θειες στο ξεμπρωστιασμα...!)

σας φιλώ, εσένα και τη Φιορούλα σου

Immortal Junkie

Ανώνυμος είπε...

Να της κάνεις σελίδα στο facebook γιατί πολύ έχουμε ξενερώσει εκει μέσα....
Μας έφτιαξες πάλι! Νάσαι καλά!

Unknown είπε...

Ίμμο, γλυκό της νιότης μου πουλίιιιι!

Σιγά, σιγά θα τις βγάλω στο φόρο όλες τις θείες!

Θα μεταφέρω τα φιλιά σου στη Φιορούλα μας. Είμαι σίγουρη πως θα έχεις κι εσύ τα δικά της και τα δικά μου φυσικά!

:)

Unknown είπε...

@Χωραΐτης: Μα βλέπει η κακομοίρα;;;

Ευχαριστώ!

:)

P. Kapodistrias είπε...

Απολαυστικό!!!!!!!!

Και όμως! Έβλεπε η καλομοίρα!!!!!!

Μηθυμναίος είπε...

Η θεία Μαλούλα, Ντάνα μου, είχε φιλοσοφήσει τη ζωή. Όχι θα καθόταν να σκάσει…

Unknown είπε...

Αγαπητέ Π.Κ., δεν ξέρω κι εγώ τι να πιστέψω!

Φορές, σκέφτομαι τη θεία σαν τον Φωτόπουλο στη Κάλπικη Λίρα που έλεγε "Αόοοομματοοοος. Κόσμο ακούω και κόσμο δεν βλέπω..." ενώ είχε μάτι γαρίδα. Από την άλλη λέω, πως όλο και κάποιο πρόβλημα θα έχει η θεία Μαλούλα. Δεν μπορεί!

:)

Unknown είπε...

Στράτο μου, λες να έχει βρει το κόλπο κι εμείς να την έχουμε παρεξηγήσει;;;

Τα φιλιά μου στο Αιγαίο!

mareld είπε...

Μικρουλούλα μου!!!

Τί γέλιο που έπεσε.. να φανταστείς ότι την ιστορία της θείας Μαλούλας την έστειλα σε φίλους και να μου ζητάνε μετάφραση..

Είσαι χάδι!

Να είσαι καλά κουτσουνάκι μου!

Σε ευχαριστώ τόσο πολύ!

Φιλιά και καλή σου νύχτα!

Μπάμπης Πυλαρινός είπε...

Καλό να χεις την υγειά σου.

Ανώνυμος είπε...

Na zisi i thia Maloula! eyge tshs!

NK

Αστοριανή είπε...

Απολαυστικό!
Αυθόρμητη γραφή, θυμίζει λαογραφικές ιστορίες.
...έβλεπε, έβλεπε η θεία! Απλώς, ήταν πολύ... γυναίκα και δεν την ένοιαζε η γνώμη των άλλων! Καλά έκανε. ΕΖΗΣΕ!
Να είσαι καλά, Ντάνα μου,
Υιώτα Στρατή, ΝΥ (Αστοριανή)

Unknown είπε...

Mareld mi cielo!

Δεν υπάρχει μεγαλύτερη ικανοποίηση από το να καταφέρνω να κάνω κάποιον να γελάσει! Χαίρομαι που τα κατάφερα!

Ευχαριστώ πολύ εσένα -για 1002 λόγους- αλλά και τους φίλους σου για τα καλά λόγια.

besos, besos, besos!

Unknown είπε...

Μπάμπη τζόγια μου, σ' ευχαριστώ.

Να 'χεις την υγειά σου κι εσύ!

Unknown είπε...

ΝΚ, να ζήσει, να ζήσει!

:)

Unknown είπε...

Αστοριανή,

Είναι ιδιαίτερη τιμή για εμένα τα δικά σου θερμά λόγια. Ευχαριστώ από καρδιάς.

Για το μόνο που δεν μπορεί κανείς να κατηγορήσει τη θεία, είναι ότι δεν έζησε τη ζωή της... και καλά έκανε!

Φιλιά στη Ν.Υ.!

Ανώνυμος είπε...

Γουστάρω θεία Μαλούλα τρελάααααα!

tsintsantson

Ανώνυμος είπε...

Δεν θα κρίνω τη θεία Μαλούλα,γιατί επικροτώ απόλυτα τον τρόπο ζωής της.Φυσικά ούτε το πονημά μου θα κρίνω,γιατί στο έχω ξαναπεί και παλαιότερτα ότι είσαι "μανούλα" στα ηθογραφικά κείμενα.Σε ασπάζομαι.

Unknown είπε...

tsintsantson, κι εγώ γουστάρω θεία Μαλούλα! ;)

Unknown είπε...

Animalera, με τόσο καλές κουβέντες, θα ξεχάσω πως είσαι λέρα!!!

Ευχαριστώ ειλικρινά και σε φιλώ.