Παρασκευή 25 Ιουνίου 2010

Όλα ίσιωμα!



Από μικρό παιδί αν με ρωτούσε κάποιος "ποιο μέρος της Ζακύνθου είναι το πιο όμορφο", θ' απαντούσα -χωρίς δεύτερη σκέψη- πως είναι ο Βασιλικός. Είναι τόσες οι μνήμες από τα μικράτα, την εφηβεία αλλά και την πιο ώριμη ηλικία, που θα μπορούσα να γράψω ολόκληρο βιβλίο. Για τις Πρωτομαγιές και τις Καθαρές Δευτέρες στο Λόγγο. Για τα μπάνια, ατελείωτες ώρες, στη Σπιάντζα. Για τα νυχτερινά beach party στου Μαυράτζη. Για, για, για...

Η ομορφιά του τόπου αυτού, είναι γνωστή και αδιαμφισβήτητη για εμάς τους ντόπιους αλλά και για τον κάθε ξένο επισκέπτη. Θεωρώ λοιπόν, πολύ λογικό να υπάρχει έντονη τουριστική δραστηριότητα και εκμετάλλευση όλου αυτού του φυσικού πλούτου, προκειμένου οι κάθε φύσης επιχειρηματίες, να έχουν κέρδος. Και βέβαια, ουδείς είναι αντίθετος με την τουριστική ανάπτυξη, όταν βέβαια σέβεται το φυσικό περιβάλλον αλλά και την αισθητική μας. Πράγμα που δυστυχώς, δεν συμβαίνει.

Ασφαλώς, το πρόβλημα δεν περιορίζεται συγκεκριμένα στον Βασιλικό! Άναρχη "ανάπτυξη" έχει απλωθεί παντού στο νησί, τα τελευταία 20 χρόνια κι έχει αλλάξει δραματικά το φυσικό τοπίο της Ζακύνθου. Κι αυτό γνωστό τοις πάσοι! Τόσα χρόνια παρακολουθούμε όλοι μας, την μετατροπή της Υλήεσσας (όπως την αναφέρει ο Όμηρος στην Ιλιάδα επειδή ήταν ιδιαίτερα δασώδης και πλέον δεν ισχύει αφού τα μισά δάση τα κάψαμε και τα άλλα μισά τα οικοπεδοποιήσαμε) σε ένα τουριστικό θέρετρο, αμφίβολης αισθητικής ενώ παράλληλα η έλλειψη υποδομών, παρεχόμενων υπηρεσιών και η αδυναμία σωστού σχεδιασμού που αφορά στο τουριστικό μας προϊόν, χαρακτηρίζει το επίπεδο των επισκεπτών μας από πολύ μέτριο έως πολύ κακό, με ελάχιστες φωτεινές εξαιρέσεις. Και γι' αυτό θεωρώ πως είμαστε όλοι συνυπεύθυνοι, εφόσον έχουμε αποφασίσει πως ο κύριος πόρος εσόδων μας, είναι η τουριστική βιομηχανία.

Αφορμή για τούτο το πόστο, στάθηκαν κάποια σχετικά άρθρα στον τοπικό τύπο αλλά και προσωπικές συζητήσεις που είχα, με ανθρώπους που γνωρίζουν το θέμα της αλλοίωσης της περιοχής της Σπιάντζας του Βασιλικού. Της Σπιάντζας που κουτσά στραβά, άντεχε ακόμα κάπως, στην επέλαση των βαρβάρων που θέλουν να την μετατρέψουν σε κάτι άλλο, δεν ξέρω πως να το χαρακτηρίσω ακριβώς. Ούτε έχω προσωπικό πρόβλημα με τον όποιον επιχειρηματία έχει αναλάβει ουσιαστικά, την αλλοίωση της περιοχής αυτής. Γιατί περί αυτού πρόκειται, ακόμα κι αν γίνεται με τις καθ' όλα νόμιμες διαδικασίες. Όπως όλοι γνωρίζουμε, άλλο νόμιμο άλλο ηθικό. Δεν πάνε απαραίτητα πακέτο, αυτά τα δύο.

Λυπάμαι πολύ, που ένα - ένα τα μέρη που αγαπήσαμε από παιδιά, χάνουν τα φυσικά χαρακτηριστικά τους και γίνονται ίσιωμα στο βωμό του κέρδους με την υποστήριξη πάντα, της νομικής κάλυψης. Με αρωγό πάντα, Δημόσιους Φορείς που έχουν την εξουσία να επιβάλλουν πρόστιμα, να απαγορεύουν, να παρεμποδίζουν, να περιορίζουν, έναν απλό πολίτη που μπορεί να θέλει να φτιάξει ένα σπίτι να ζήσει αλλά με μεγάλη ευκολία παραχωρούν, αποχαρακτηρίζουν και παραδίνουν άνευ όρων, δάση και παραλίες. Πάντα βέβαια με το γράμμα του νόμου, όπως τουλάχιστον ισχυρίζονται και προσωπικά δεν έχω τη γνώση για να το κρίνω.

Με πονάει και η αναλγησία όλων των εμπλεκόμενων και το αναπόφευκτο που όταν πια συμβαίνει, νοιώθει κανείς πως δεν έχει νόημα να αντιδράσει. Και η όποια αντίδραση, φορές αγγίζει τα όρια της γραφικότητας πασπαλισμένης με κατηγορίες τύπου: ζήλια, φθόνος, προσωπικό συμφέρον, εμπάθεια. Κι έτσι γινόμαστε όλοι είτε συνένοχοι είτε γραφικοί, σε κάθε περίπτωση πάντως, χαμένοι. Γιατί ότι και να γίνει, μακροπρόθεσμα, χαμένοι θα είμαστε. Να το ξέρετε!

15 σχόλια:

Χάρης Τορτορέλης είπε...

Nτάνα έχεις απόλυτο δίκιο. Δυστυχώς λίγα ακόμα σώζονται αυθεντικά και δροσερά στη νησί μας και σύντομα ακόμα και αυτά θα κιτρινήσουν... Και το χειρότερο, ο ίδιος ο ζακυνθινός χαρακτήρας, ο χαρούμενος κα ανέμελος, που άμα του καθόσουνα στο σβέρκο έκανε και ένα ρεμπελιό, αυτός ο άνθρωπος παρακολουθεί βαριεστημένα και με απάθεια. Κάθε καλοκαίρι που έρχομαι στο νησί, πηγαίνω αμέσως Βασιλικό. Έχω και εγώ πολλές αναμνήσεις από την περιοχή. Καλά, Καθαρά Δευτέρα, στρωμένοι όλοι κάτω, στις κουβέρτες, παιχνίδια, τί ωραία χρόνια!

Ακόμα και αυτά που γίνονται για να κάνουν καλό, τελικά κάνουν κακό, και αναφέρομαι και στο Πάρκο για τις χελώνες. Με απαγορεύσεις ο άνθρωπος δεν θα αγαπήσει το περιβάλλον και δεν θα γίνει οικολόγος. Τα γράφω και σε επιστολές και μου λένε ότι έχω και εγώ εκεί περιουσία και γι αυτό φωνάζω. Τί καλά να είχα!!!

Είδα τελευταία και τον Λόγγο περιφραγμένο, αυτό το υπέροχο πευκοδάσος και έμαθα πουλήθηκε λέει. Όπως πουλήθηκαν όλα. Ακόμα και αυτή η παραλία, τα Σεκάνια, πουλήθηκε σε Μη Κυβερνητική. Καλά, άμα διαλυθεί η Μη Κυβερνητική,να δούμε που θα καταλήξει η παραλία. Λες και δεν υπάρχει Ελληνικό Κράτος να κατέχει τις παραλίες και να τις διατηρεί ελεύθερες και ανοιχτές στον κόσμο αλλά και να τις προστατεύει.

Τα μπάνια στα Σεκάνια, μικρό παιδί, τα θυμάμαι σαν παράδεισο. Και κάποτε, πριν χρόνια, ερχόμενος από Εξωτερικό για διακοπές, κατέβηκα και ξαφνικά μου όρμησαν καμιά 15αριά εγγλέζοι εξαγριωμένοι, που κατασκήνωναν "εθελοντικά" εκεί, να με "ματσουκήσουν"! Γιατί? Επειδή κατέβηκα στην παραλία των παιδικών μου χρόνων. Σάμπως και στον Γέρακα το εισητήριο δεν θα καταλήξει στο τέλος απαγόρευση? Ε λοιπόν?

P. Kapodistrias είπε...

Ωραία! Πολύ ωραία!!!

Βασιλικά μπάνια εύχομαι!

Ανώνυμος είπε...

Καλα τα λες κοριτσι μου αλλα δεν φτανει.Ολοι πρεπει να ξεσηκωθουμε και να προστατεψουμε τον τοπο μας απο τους βαρβαρους.Ζακυνθινοι ξεσηκωθειτε για να καμουν κουλουμα χαμου τα παιδια μας τα εγγονια μας να βαλουν τα αντισκινα οι φιλοι μας στο Πορτο Ζορρο στο Γερακα στα Σεκανια στο Πορτο Ρωμα στη Δαφνη στη Μπανανα στις ομορφοτερες παραλιες ολου του κοσμου.Ας μην αφησουμε ΚΑΝΕΝΑΝ να μας κανει ξενους στο δικο μας τοπο.

Unknown είπε...

@Χάρης Τορτορέλης: Το λυπηρό είναι αυτό, πως γινόμαστε ξένοι στον τόπο μας όπως γράφει και παραπάνω κάποιος ανώνυμα και μας απαγορεύεται η είσοδος στις παιδικές μας αναμνήσεις, όσο μελό κι αν ακούγεται αυτό! Και όχι, δεν υπάρχει Κράτος. Και δεν υπάρχει επειδή αντίστοιχα δεν υπάρχει υπεύθυνος πολίτης κατά πλειοψηφεία.

@ΠΚ: Ακριβώς! Πετύχατε διάνα!

@Ανώνυμος: Είναι και στο χέρι μας να μην αποδεχτούμε την όποια κατάσταση μας περιορίζει και μας βάζει στο περιθώριο, χωρίς να είναι επιλογή μας!

Unknown είπε...

Ο φίλος και συν-blogger Χωραΐτης, που υπενθύμισε πως το 2008, στο ΡΑΠΟΡΤΟ είχε δημοσιευθεί σχετικό άρθρο για την πώληση του Λόγγου και τα σχετικά. Για να ενημερωθείτε καλύτερα, μπορείτε να το δείτε εδώ:

http://www.raporto.gr/?p=162

Unknown είπε...

http://zantegreens.blogspot.com/2010/06/blog-post_26.html

kiki είπε...

Είναι όντως λυπηρό να βλέπεις πανέμορφες τοποθεσίες να γίνονται πηγή εκμετάλευσης...Το θέμα είναι, πώς μπορούμε να αντιδράσουμε;

Unknown είπε...

Μια ιδέα θα ήταν να οργανώναμε ένα camping διαμαρτυρίας στην παραλία, που θα τραβήξει και την προσοχή των ΜΜΕ. Ακτιβισμός και διακοπές...

Unknown είπε...

Κική μου, δεν ξέρω να σου πω με σιγουριά κάτι που αν κάναμε θα μπορούσε να έχει αποτέλεσμα. Φοβάμαι πως είναι και λίγο αργά χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα καταθέσουμε τα όπλα!

Η ιδέα για το κάμπινγκ δεν είναι κακή αλλά θεωρώ πως θα προκύψουν πρακτικά ζητήματα. Μπορούμε αν θέλετε, να το συζητήσουμε!

Vam33 είπε...

Ώρες , ώρες και εδώ στην Εύβοια αισθάνομαι ότι οι πολίτες πρέπει να πάρουμε την κατάσταση στα χέρια μας .Με ειρηνικές αλλά αποτελεσματικές διαμαρτυρίες .Όλα μοιάζουν με φαύλο κύκλο.Είναι ικανοί για χάρη του κέρδους να χρεώσουν τον αέρα που αναπνέεις
Καλησπέρες

Unknown είπε...

Ανώνυμε, για να έρχεσαι εδώ να βγάλεις την καφρίλα σου και μάλιστα εις τριπλούν, σημαίνει πως είσαι πολύ καταπιεσμένος άνθρωπος. Καταλαβαίνω μεν αλλά πρέπει να σε πληροφορήσω πως βρίσκεσαι σε λάθος μέρος. Κανονικά θα έπρεπε να απευθυνθείς σε κάποιον ψυχολόγο, ψυχοθεραπευτή που έχει τις γνώσεις να σε βοηθήσει. Εγώ, αδυνατώ!

Κατά τ' άλλα, τούτο εδώ το blog και όχι site, όπως το γράφεις, αποκλείεται να το βρήκες τυχαία αφού το όνομα Dana Semitecolo είναι το ένα και το αυτό με το blog. Μου αποδεικνύεις με χίλιους τρόπους πως η βλακεία σου είναι απεριόριστη. Επειδή όμως ετούτος ο χώρος είναι ιδιωτικός άρα τους κανόνες τους θέτω εγώ, δεν ανέχομαι τέτοιου είδους προσβλητικές συμπεριφορές ούτε προς το πρόσωπό μου ούτε προς κανέναν άλλον.
Σε πρώτη φάση δεν θα σβήσω τα σχόλιά σου γιατί θέλω όλοι να βλέπουν πόσο ανεγκέφαλος είσαι, σε δεύτερη φάση, υπάρχουν και τρόποι και νόμοι.
Αν με πτοούσε ο κάθε κάφρος που μου επιτίθεται χωρίς λόγο, θα έπρεπε να έχω σταματήσει να εκτίθεμαι στο διαδίκτυο, εδώ και 4 χρόνια. Από την αρχή δηλαδή.

Αυτά για την ώρα. Σπατάλησα 2 ολόκληρα λεπτά της ώρα για πάρτη σου. Χμ... δεν τα πήγες κι άσχημα για ηλίθιος ε;;; :)

Unknown είπε...

Vamako, η αλήθεια είναι πως κοντεύουν να μας χρεώνουν και τον αέρα, έχεις δίκιο! Στο χέρι μας όμως είναι, να μην το ανεχτούμε!

Φιλιά στην Εύβοια!

Unknown είπε...

Σ΄έσβησα γιατί προσβάλλεις την αισθητική των φίλων μου, τους οποίους σέβομαι κι εκτιμώ πολύ!

yapanta photography είπε...

Αγαπητή Dana αν και δεν γνωριζόμαστε προσωπικά, νοιώθω σαν να γνωριζόμαστε από παλιά, δεδομένου ότι αν και όχι Ζακυνθινός, αφενός μεν έχουμε τις ίδιες οι και παρόμοιες αναμνήσεις από την περιοχή του Βασιλικού, αφετέρου δε, αντιλαμβάνομαι ότι ταυτίζονται και οι απόψεις μας... τουλάχιστον στο θέμα αυτό.
Δεν αντιπαρατίθεμαι σε αυτά που γράφεις. Σωστά τα λες. Όλα με το γράμμα του νόμου έγιναν, γίνονται αλλά και θα συνεχίσουν να γίνονται, τουλάχιστον όπως το ισχυρίζονται οι αρμόδιοι. Μέχρι να αποδειχθεί το αντίθετο βέβαια ή στο μέλλον να προκύψει κάτι άλλο βλ. Βατοπέδι.
"Νοιώθει κανείς ότι δεν έχει νόημα να αντιδράσει"... όπως χαρακτηριστικά γράφεις. Είναι απολύτως σωστό και αποδεκτό όταν το ακούς από καθημερινούς ανθρώπους, ανυπεράσπιστους και έξω φυσικά από το χώρο της δημόσιας ζωής. Πόσο απογοητευτικό και αποθαρρυντικό άραγε είναι όταν τέτοιες κουβέντες τις ακούς από ανθρώπους που θεωρητικά τουλάχιστον έχουν τη γνώση αλλά και τη δύναμη να το ψάξουν περαιτέρω;
Η αδιαφορία είναι ο χειρότερος εχθρός της προόδου, της συνεχούς βελτίωσης αλλά και ακόμη περισσότερο του πολιτισμού του οποίου όλοι εμείς πρέπει να είμαστε φορείς και όχι απλά μεταφορείς.

Με εκτίμηση όπως πάντα

Unknown είπε...

yapanta, σας ευχαριστώ πολύ για την άποψη που καταθέσατε και ζητώ συγγνώμη για την καθυστερημένη απάντηση.

Συμφωνώ πως είναι μεγάλος εχθρός της κοινωνίας μας, η αδιαφορία και την θεωρώ υπεύθυνη για πολλά δεινά. Νομίζω όμως πως αν το αναλύσουμε λίγο - τόσο δα - παραπάνω, θα καταλήξουμε πάλι στο γνωστό συμπέρασμα πως όλα έχουν να κάνουν με την αμορφωσιά μας. Με την έλλειψη δηλαδή, ουσιαστικής παιδείας του λαού μας. Κατά τη γνώμη μου όλα αρχίζουν και τελειώνουν εκεί.

Σας ευχαριστώ!