Τετάρτη 17 Σεπτεμβρίου 2008

Πάμε γι άλλες πολιτείες...


Τριών τετάρτων σήμερα το μανίκι. "Autre temps, autre moeurs", όπως λεν οι Γάλλοι. Στην ατμόσφαιρα μυρωδιά από νοτισμένο χώμα και σάπια φύλλα. Σινιάλα έναρξης μια νέας περιόδου που με φέρνει όλο και πιο κοντά σε αυτό που άλλοι, κάνουν το καλοκαίρι. Έρχεται ταξίδι!





Στους πολύβοους δρόμους, θα ήθελα ξανά να περπατήσω. Εκεί στην "Αραπιά". Να βαριανασαίνω από την υγρασία και τη σκόνη και να μ' αρέσει. Να χαζεύω ανθρώπους στο Khan-Al-Khalil και τα σύννεφα της μύγας να με κατατρέχουν. Να κοιτώ τον ποταμό με τις πολύχρωμες φελούκες για ώρες, καθισμένη στη βεράντα. Σκουρόχρωμα πρόσωπα με λευκά χαμόγελα και τεράστια μάτια, να με στοιχειώνουν μες στην χλιδή του καταλύματος κι εγώ να το αφήνω να συμβαίνει.




Στην απέραντη έρημο να ταξιδεύω. Έρημη έρημος όσο φτάνει το μάτι. Μονότονο τοπίο και τρομακτικό σαν την άγονη και αφυδατωμένη καρδιά της Soumaya που μου πούλησε χουρμάδες και φιστίκια αράπικα. Η όαση πηγή, ζωής κι ελπίδας. Το κοντράστ δυνατό. Το πιο εύφορο μέρος του κόσμου, στη μέση της πιο άγονης γης. Σαν κάποιος να τα ξερίζωσε όλα από χιλλιάδες στρέμματα και να τα μάζεχε σε μια τόση δα κουκιδίτσα του χάρτη.




Κι όταν θα γυρίσω από το ξένο καλοκαίρι, να βρω βαρύ χειμώνα θέλω, στο νησί. Ν' ανάψω τζάκι και να στρωθώ μαζί με τα χαλιά. Με ζεστά ποτά, τσιγάρα και μουσικές. Βιβλία για ανεκπλήρωτους έρωτες και χάζι στα souvenir και τις ψηφιακές φωτογραφίες στο laptop. Έχω αρχίσει να μισώ την ψηφιακή φωτογραφία. Δεν τυπώνω καμία πλέον. Όλες σε ηλεκτρονικά αρχεία. Κι αν η τεχνολογία παύσει, δεν θα 'χουμε "αναμνήσεις";



Το Ταξίδι έρχεται μα ως τότε, μπορώ να χαζεύω πιξελένιες αναμνήσεις και να συντηρώ πεισματικά στη μνήμη τις εικόνες άλλων ταξιδιών, μ' εκείνη την ενδόμυχη έπαρση: Έχω πάει εκεί!

8 σχόλια:

P. Kapodistrias είπε...

Στα σαράντα μου
καλοψημένες μέρες
δάκρυα στάρι.

Στα ογδόντα και-
για γυρολόγο αβύσσου
με προορίζεις.

Μνήμα μου Μνήμη
ερίζεις παιδιαρίζεις
αδιάφορο.

[mine]

the boy with the arab strap είπε...

θελω πολλες φωτο απο την ερημο .

Unknown είπε...

Αγαπητέ Π.Κ. και βέβαια δικό σας! Υπέροχα δικό σας μάλιστα!

Σας ευχαριστώ και πάλι...

Unknown είπε...

Κρασί & νερό στα όνειρά μας, πάνε οι φωτογραφίες της ερήμου. Χάθηκε η κάρτα μνήμης κάπου σε κάποια πτήση της Ολυμπιακής. Τουλάχιστον έμεινε η άλλη κάρτα κι έχω έτσι τα διαπιστευτήρια του ταξιδιού!

:-)

Μπάμπης Πυλαρινός είπε...

Κούκλα, η γνωστή σπουδαία ποιητικότατη επτανήσια μπλόγκερ Dana. Για που ετοιμάζεσε ορή να μας τρέξουνε τα σάλια των παλιόγερων.

Vam33 είπε...

Καλό ταξίδι Dana.Ωραίες φωτογραφίες.Φέτος πήγα στην Κωνσταντινούπολη ,δεν ξέρω αν έχεις πάει θα σου έλεγα να πας είναι πολυ ωραία

Unknown είπε...

Μπάμπη τζόγια μου! Καλό φθινόπωρο!

Ευχαριστώ για τσι κουβέντες σου αλλά δεν σου λέω που θα πάω! Θα σου πω στο αυτί μόνο!

Να 'χεις την υγειά σου!

Unknown είπε...

Καλέ μου Vam!

Η Πόλη είναι κούκλα! Έχω πάει και μου άρεσε πάρα, πάρα πολύ. Ελπίζω να αξιωθώ να ξαναπάω.

Να 'σαι καλά και να γράφεις κάνα ποστ! Μας λείπεις! :-)