Σάββατο 6 Σεπτεμβρίου 2008

Play it again: Losing my religion




«Πάντα ματαιότης τα ανθρώπινα, όσα ουχ υπάρχει ματά το θάνατον». - Ιωάννης ο Δαμασκηνός.


Το ξανάπαμε; Το ξανάπαμε! Ε και; Θα το ξαναπούμε όσες φορές κι αν χρειαστεί. Μα όσες φορές κι αν είναι αυτές, ποτέ δεν θα το εμπεδώσουμε παρά μόνο την ύστατη στιγμή, λίγο πριν κλείσει τα μάτια μας, ο αιώνιος ύπνος κι αυτό, με την σχετική επιφύλαξη.


Μη μου λες να πιστέψω στο Θεό σου, σε παρακαλώ. Σε τίποτα δεν μπορώ να πιστέψω. Αν υπήρχε κάτι, δεν θα ζούσαμε όλη αυτή την αδικία γύρω μας. Τα δικά μας λάθη πληρώνουμε, συμφωνώ όμως πέσμου: ποιανού τα λάθη πληρώνει ένα μικρό παιδί που πεθαίνει από καρκίνο; Ποιανού τα λάθη πληρώνει εκείνο το παιδί που κακοποιείται και βιάζεται καθημερινά; Κι εκείνο που μένει ορφανό στα μικράτα του; Δεν υπάρχει Θεός κι ας σου ακούγεται εσένα βλασφημία.


Όχι δεν χρειάζομαι αποδείξεις για να πιστέψω. Χρειάζεται να αλλάξει ο κόσμος όλος, να γυρίσει τούμπα, να 'ρθουν τα πάνω, κάτω ώστε να είμαι σε θέση να συμφωνήσω μαζί σου. Ποιανού η πίστη δοκιμάζεται; Η δική μου πάντως όχι, είμαι άπιστη κι έτσι θέλω να παραμείνω. Κι είναι τόσο εύκολο να τα αποδίδεις όλα εκεί, στην δοκιμασία! Η τέλεια δικαιολογία.


Μην προσπαθείς να μου αλλάξεις γνώμη. Κάνε ό,τι εσύ νομίζεις για να σώσεις τη ψυχή σου. Εγώ τη θέλω έτσι, άσωτη. Να την τραβομαλάνε τα σκυλιά του Κάτω Κόσμου. Κι αν δεν υπάρχουν ούτε αυτά, άστηνε να παραδέρνει σε άλλες διαστάσεις, ψάχνοντας να βρει τη γαλήνη που ποτέ δεν θέλησε να έχει. Γιατί θα έπρεπε άλλωστε; Άσε με λοιπόν να ζήσω όπως νομίζω, μέχρι τη στιγμή που τα όρνεα θα ξεσκίσουν τις σάρκες μου και τα σκουλήκια θα γευτούν τα υπολείμματά μου. Έχω δικαίωμα! Δεν σ' ενοχλώ, μη μ' ενοχλείς!


Ευχαριστώ!

12 σχόλια:

Vam33 είπε...

Dana συμφωνώ.Είμαι και εγώ ένας άπιστος χωρίς απαντήσεις.Ωραίο ποστ

Vam33 είπε...

και by the way κο-μα-τα-ρα!

.......marmarigi....... είπε...

καλα μονη σου τα σκεφτηκες ολα αυτα ? ελα σε πειραζω , καλα τα λες , η φυση δεν κανει διαχωρισμους σε κανεναν οποιος μπορει επιβιωνει , αλλιως βλεπει τα ραδικια αναποδα μια ωρα νωριτερα , καλο υπολοιπο ζωης

mareld είπε...

Corazon mio!

Buenos dias!

Τι σου κάνανε, ψυχή μου;

Κάθομαι στο γραφείο μου, διαβάζω και βλέπω τη βροχή να πέφτει και
να χτυπάει αλύπητα τα μικρούλια μου μήλα {φορτωμένη η μηλιά στο κήπο μας} που δεν άντεξαν και έχουν κρατήσει μόνο το ροδαλή τους χρώμα αλλά πριν καιρό έχουν χαλάσει.

Κάπως έτσι σκέφτομαι είναι και με τη ζωή μας..

Η αγαπημένη μου Karen Horney γράφει..

"Εάν ένα δέντρο το τσακίσει η καταιγίδα, εάν το δέντρο μαραζώσει από την έλλειψη του ήλιου, {αυτό κοντεύω να πάθω} εάν μείνει καχεκτικό από τη φτώχεια του εδάφους, ποτέ δεν θα πούμε πως αυτή ήταν η πραγματική του φύση..
Πιστεύουμε, ότι οι εποικοδομητικές δυνατότητες του ανθρώπου πηγάζουνε από τη πραγματική του φύση, από το βαθύτερο πυρήνα της υπάρξεώς του, από εκείνο που ονομάζουμε γνήσιο εαυτό".

Κανένας "Θεός" δεν σου δείχνει το δρόμο να περπατήσεις για να γευτείς τη ζωή που σου ανήκει..
Κυρίως εξαρτάσαι από τις συνθήκες..
Δεν μπορώ να ξεχάσω τα φουσκωμένα παιδιά που περνάνε πρώτα από το στομάχι ενός γύπα πριν ακόμη γίνουν χώμα..

Σαν άνθρωπος νιώθω μια πληρότητα, μια ελευθερία.
Πονάω τον ανθρώπινο πόνο γιατί μου είναι οικείος.
Για να φτάσω εδώ που έφτασα έφτυσα αίμα.
Δεν ευχαριστώ κανέναν και τίποτα για το ότι πόνεσα τόσο πολύ..
Ξέρω ότι ήμουν αρκετά άτυχη..δεν είχα ευ-τύχη για να αγγίζω την ευ-τυχία..

Μερικοί έχουν το θράσος να μου λένε ότι έπρεπε να δοκιμαστώ για να γίνω άνθρωπος..

Εάν ο θεός είναι πολυεύσπλαχνος, παντοδύναμος, πανάγαθος..όπως λένε..
Για μένα είναι το λιγότερο.. σαδιστής, που επιτρέπει τόση δυστυχία..

Όπως λέει χαρακτηριστικά ο Καζαντζάκης :

" Ετούτη είναι η λευτεριά η δικιά μου. Λυτρώθηκα από τη λύτρωση! Κάθε άλλη λευτεριά, μάθετέ το, είναι σκλαβιά ...; Πώς μπορεί να' ναι λεύτερη μια ψυχή που ελπίζει ; Όποιος ελπίζει, φοβάται τη ζωή τούτη, φοβάται τη ζωή την άλλη, κρέμεται μετέωρος και περιμένει την τύχη ή το έλεος του Θεού".

Είσαι ένα πλάσμα ελεύθερο γιατί είσαι γνήσια και αληθινή..

Τυχερή που σε συνάντησα!

Ο Νίκολας το πρωί έφυγε..

Σου στέλνω πάντα με το αγέρι ένα χάδι ψυχής..
Σε όλους σας την αγάπη μου!

Unknown είπε...

@Vam: Άπιστε Vam, join the club and enjoy the song!

Ευχαριστώ, για τα πάντα καλά σου λόγια!

Unknown είπε...

@photonio: Σιγά μην τα σκέφτηκα μόνη μόνη μου! Πήρα τη βοήθεια του κοινού! χεχε

Συμφωνώ για τα όσα γράφεις περί Φύσης. Απλά με ενοχλεί να τα αποδίδουμε όλα στο Θεό. Για παράδειγμα "ο Θεός το θέλησε, να γίνει έτσι..." κλπ κλπ

Καλό υπόλοιπο ζωής, όσο κι αν είναι αυτό!

Unknown είπε...

@Mareld: Mi cielo!

Έφυγε η παρέα σου αλλά ελπίζω να μην μελαγχολείς. Να σκέφτεσαι το καλοκαίρι που δεν θα αργήσει να έρθει ξανά και τις σπηλιές και τα τραγούδια των τσιγγάνων. Να έχεις δύναμη και κουράγιο!

Ξέρω πόσο δυνατός άνθρωπος είσαι και ξέρεις πόσο σε θαυμάζω γι' αυτό. Έχεις τόσο μεγάλα αποθέματα ψυχικής δύναμης που τίποτα δεν μπορεί να σε γονατίσει, πλέον!

Μου αρέσουν τα λόγια που μου έγραψες. Άλλωστε, τα έχουμε πει κι από κοντά αυτά. Όμως φοβάμαι, πως δεν είμαι και τόσο ελεύθερη!

Σου στέλνω φιλιά κι αγκαλιές, να σε κρατούν ζεστή, εκεί στον παγωμένο Βορρά. Στείλε μας λίγη βροχή! Ξεράθηκαν τα πάντα! Αν δεις τα λιόφυτα, θα κλαις!

Να 'σαι καλά αγαπημένη. Κι εγώ, πιο τυχερή ακόμα!

Ανώνυμος είπε...

Μια αμετανόητη άθεη σαν και εμένα νιώθει σαν να βγαίνουν οι λέξεις σου απο το στόμα της...μόνο που εσύ τα λές πιό ωραία,εγώ έχω πάψει να προσπαθώ να εκφράσω τα γιατί μου.Λάθος?

Unknown είπε...

Ama-amalthia, ευχαριστώ για τα θερμά σου λόγια.

Δεν ξέρω τι είναι λάθος και τι σωστό. Ξέρω όμως ότι δεν πρέπει να καταπιέζουμε τα γιατί μας. Ελπίζω να είναι δική σου επιλογή αυτό και όχι να στο επιβάλουν!

Να 'σαι καλά και να εκφράζεσαι!

Ανώνυμος είπε...

Σ'ευχαριστώ και εγώ με τη σειρά μου. Δεν μου επιβάλλουν τίποτα απλώς δεν σπαταλάω ενέργεια για να εξηγήσω σε κλειστόμυαλους την αποψή μου.Αυτομάτως πιστεύουν οτι προσπαθείς να τους αλλάξεις και αυτό συμβαίνει επειδή δεν σέβονται το δικαίωμα μου να μην πιστεύω τα ίδια με αυτούς.

Δεν κατάλαβα ποτέ γιατί διδασκόμουν σε όλα μου τα σχολικά χρόνια θρησκευτικά και όταν στη β' λυκείου καναμε 2 μαθήματα για άλλες θρησκείες(το σωτήριο έτος2000)περιττό να σου πώ πως μάθαμε μόνο τα αρνητικά τους.Πλύση εγκεφάλου απο την ελληνική κοινωνία απευθυνόμενη σε βαπτισμένους Έλληνες ορθόδοξους μαθητές.Πιάνει ακόμα?

'Ασχετο,Τσιφόρο έχεις διαβάσει?

Unknown είπε...

Υπό αυτή την έννοια, συμφωνώ μαζί σου κι ομολογώ πως διατηρώ την ίδια τακτική! Δεν έχει νόημα να σπαταλάς ενέργεια με ανθρώπους που δεν θέλουν να σε ακούσουν!

Ούτε κι εγώ καταλαβαίνω γιατί διδασκόμαστε θρησκευτικά όπως επίσης γιατί επιβάλλουν στα παιδιά μας, από τον παιδικό σταθμό, να κάνουν κάθε μέρα προσευχή! Το θεωρώ καταπιεστικό, από μια θρησκεία που υποτίθεται πως αφήνει τον άνθρωπο ελεύθερο να επιλέξει!

Μου αρέσει πολύ ο Τσιφόρος αν και δεν έχω διαβάσει αρκετά βιβλία του. Μόνο το "Άνθρωποι & Ανθρωπάκια" και το "Ο κόσμος κι ο κοσμάκης". Φυσικά έχω διαβάσει άρθρα του κι έχω δει ταινίες που σκηνοθέτησε ή που έγραψε το σενάριό τους.

Σου αρέσει ο Τσιφόρος, να υποθέσω;;;

Γιώργος είπε...

ψαχνωντας να βρω κατι στο μπολ σου,επεσα σ αυτο,,,απο την μια θες,κ σι,οπως και πολοι ανοιχτομοιαλοι κ δηθεν προοδευτικουληδες,θες να πιστευεις σε "αλλες διαστασεις;"οκ δικαιωμα σου ισως,,,αλλα πως γινεται να πιστευεις σ αλλες διαστασεις,,,πως γιναιται να πιστευεις(οχι σι απαραιτητα αλλα γενικοτερα)σε ζωδια,,,σε ανατολικους βουδιστοτετοιους,,,πως γιναιται να λες ισως κατι υπαρχει στο νιρβανα,,,,και να λες ο χ ι απολυτα κ ψιλοφασιστικα στον χριστιανισμο(στην ουσια του)κ οχι απαραιτητα στους παπαδες,ε δεν το πολυκαταλαβαινω,δηλαδη ποσο δ υ σ κ ο λ ο ειναι να δεχτεις οτι υπαρχει α ν ω τ ε ρ ο απο σενα;δεχεσαι οτι οοολαα μπορει να τα ξηγησει η επιστημη κ η λογικη;κ γω σου λεω ας μου ξηγησει η επιστημη την καψουρα ποτε:)δεν θα το κανει γιατι η οποια καψουρα δεν εξηγιεται με καμια λογικη!κ μην γινεσαι τοσο αντιδραστικουλι,,,,γιατι αυτο γινεσαι σ αυτο δω,αντιδραστικια,ειναι κακο να υπαρχει κατι ανωτερο;η ποτε πηγες "ψηλα"ντανα;η ποτε δεν τσαντιστικες οταν ακους "χριστοπαναγιες απο εναν περαστικο;"τυχαια πες καποιος βριζει,,,μην μπερδευεις παπαδες κ κυριως κακους εκπρωσωπους με την ο υ σ ι α της θρησκειας!γιατι ανΑΝ και οταν θα απαγορευτουν τα θρησκευτικα,,,θα σαι η πρωτη που θα αντιδρασει:)
αν το δεις απαντας,,,