Παρασκευή 15 Μαΐου 2009

Για έναν έρωτα - φάντασμα


Καιρό έχω να κοιμηθώ τόσο βαθειά, τόσο ολοκληρωτικά. Δεν ξύπνησα ούτε μια φορά όλη νύχτα και όταν χτύπησε το ξυπνητήρι το πρωί, ένοιωθα πραγματικά ξεκούραστη και δεν δυσκολεύτηκα διόλου να σηκωθώ.

Μπροστά στον καθρέφτη του μπάνιου, πλένομαι και χτενίζομαι μηχανικά και το μάτι πήγε και σκάλωσε σ' ένα μπουκάλι αφρόλουτρο. Δεκαπέντε χρόνια το ίδιο παραμένει. Δεν το αλλάζω. Κι εσύ το ίδιο χρησιμοποιούσες κατά τύχη και συνειδητοποιώ πως σε είδα στον ύπνο μου. Ναι, το θυμάμαι πολύ καλά τώρα!

Έχω να σε δω χρόνια, πάω από 7. Μπορεί να έχεις αλλάξει. Όλοι αλλάζουμε με τα χρόνια. Στο όνειρο πάντως, ήσουν όπως τότε. Καμία αλλαγή ούτε εξωτερική ούτε εσωτερική από όσο θυμάμαι το σενάριο. Κι ο πόνος που ένοιωσα ίδιος ήταν, σαν εκείνον που μου έδινες πριν δέκα και παραπάνω χρόνια. Είναι αστείο! Δεν θυμάμαι το βλέμμα σου πια αλλά θυμάμαι τον πόνο που μου προκαλούσες. Το σώμα όμως, έχει τη δική του μνήμη που δεν τη σβήνει ούτε το καλύτερο καθαριστικό του κόσμου!

Αναρωτιέμαι αν νοιώθω ακόμα κάτι για εσένα. Είμαι σίγουρη πως όχι αλλά δεν μπορώ να εξηγήσω και γιατί σε ονειρεύτηκα. Ποιος μπορεί να είναι ο λόγος που καταφέρνεις ακόμα να σουλατσάρεις στα όνειρά μου; Ο πόνος που λέγαμε; Το ανεκπλήρωτο; Εκείνη η ματαίωση; Ο πληγωμένος μου εγωισμός; Όλα αυτά μαζί; Τίποτα από όλα αυτά;

Η Άνοιξη! Η Άνοιξη θα φταίει και γι' αυτό. Κάνει ζέστη. Ανοίγω τα παράθυρα και μπουκάρουν ανενόχλητα τα Φαντάσματα. Φαντάσματα λέω τους παλιούς έρωτες. Γιατί αφού δεν έχουν πλέον στη ζωή μου, υλική υπόσταση, μένουν να αιωρούνται, να εμφανίζονται με διάφορες ευκαιρίες: ένα τραγούδι, μια ταινία, μια φράση, μια φωτογραφία στο άλμπουμ, ένας κοινός γνωστός.

Για φαντάσου να με διάβαζες! Αποκλείεται! Αλλά σε περίπτωση που συμβαίνει αυτό, μάθε πως θέλω μόνο να είσαι καλά. Τίποτε άλλο!


30 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Έτσι είναι τα καλά φαντάσματα. Αυτή είναι η αληθινή τους δύναμη. Σε κοιμίζουν αληθινά, ολοκληρωτικά :)

Καλημέρα στους πύργους σας
χιχιχιχιχιχι

Μηθυμναίος είπε...

... μάθε πως θέλω μόνο να είσαι καλά. Τίποτε άλλο!Γεναιοδωρία το λέω εγώ αυτό, παρ' όλο τον πόνο...

Α, ρε Ντάνα, ψυχούλα...

Un beso y un abrazo!!!

Ανώνυμος είπε...

Gia tis palies agapes mi milas... giati tis zontanevis ke girizoun piso ke se stixionoun!

Filia!

NK

Ανώνυμος είπε...

Dana σ' αγαπώ!

Ανώνυμος είπε...

Μήπως τον πόνο τον ένιωσες "χαμηλά";
Κάνε μας την χάρη "κυρά" μου !

Ανώνυμος είπε...

Και που είσαστε εσείς από τον πύργοοοοοοο!!!

Ενεργοποιείστε πια αυτόν τον έλεγχο των σχολίων. Για χάρη μας ρε αδερφέ. Τι σου χρωστάμε να αναγουλιάζουμε με την "ανώνυμη" κατινάρα, χρυσή μου; :) :)

amalthia είπε...

Γαμωτο,ετσι που τα λες θα ηθελα να ειχα και εγω εναν ερωτα φαντασμα(παραπονο δεν εχω βεβαια γιατι εχω εναν ερωτα με σαρκα,οστα και λαμαρινα να δαγκωνω!).Καταφερνεις και μετατρεπεις τον τοτε πονο σε νοσταλγια,να μου πεις "ολοι ετσι κανουν,ανθρωπινη φυση βλεπεις" ελα ομως που λιγοι το διηγουνται τοσο ομορφα! Εισαι η "συγγραφεας τσι διπλανης πορτας" !

Unknown είπε...

Φοράδα μου καλή, δεν το είχα σκεφτεί ποτέ έτσι! Ευχαριστώ για τη νέα οπτική γωνία που μου φανέρωσες.

Όσο για το θέμα με τα σχόλια, αγνόησέ το.

Σε φιλώ!

Unknown είπε...

Γεια σου Στράτο μου. Έτσι είναι οι "ψυχούλες", αναγνωρίζει η μία την άλλη.

Gracias...
Un beso muy grande!

Unknown είπε...

NK, ήρθαν πριν καν μιλήσω γι' αυτές!

;)

Unknown είπε...

Ανώνυμε-μη που γράφεις πως μ' αγαπάς: Θέλω αποδείξεις!

Unknown είπε...

Ανώνυμε-μη, έχεις δίκιο. Χαμηλά στις πατούσες ο πόνος. Από τη φάλαγγα που μου έκανε εκείνος ο παλιοέρωτας! Μόνο εσύ μπόρεσες πραγματικά να με καταλάβεις...

Ευχαριστώ!

Unknown είπε...

Amalthia, ευχαριστώ ειλικρινά. Είσαι τυχερή που έχεις έναν τέτοιον έρωτα!

Να 'σαι καλά!

kiki είπε...

Είδες πώς έρχονται καμιά φορά αυτά τα φαντάσματα; Απρόσκλητα και χωρίς φανερή αιτία.. Ποιος ξέρει τι τα πυροδοτεί και μας ξαναθυμουνται...

Vam33 είπε...

Για όλα φταίει η Άνοιξη Dana.Αυτα τα φαντάσματα κυνηγούν πολλούς όλες τις εποχές του χρόνου.Καλημέρα και φιλιά

Ανώνυμος είπε...

Πάντα λέω, καλοί, κακοί,όταν υπήρξαν αυτοί οι άνθρωποι στη ζωή μας, υπήρξαν γιατί τότε έτσι έπρεπε να γίνει... Πληγωμένοι, ενθουσιασμένοι, απογοητευμένοι, ή γλυκά ονειροπόλοι, κάτι πήραμε και δώσαμε... Όλοι μας...
Σε φιλώ και το Ζάντε είναι ιδανικό για τέτοια όνειρα!

Τσαλαπετεινός είπε...

Αν η άλλη εκκαθάριση του σπιτιού προχωράει "με αργούς και σταθερούς ρυθμούς" αυτή η εκκαθάριση των 'φαντασμάτων' δε γίνεται με τίποτα. Κι αν τα παλιά μας ρούχα μπορεί να τα βάλει κάποιος, τους παλιούς μας έρωτες σε ποιόν να τους δώσουμε και τι να τους κάνει;

Ανώνυμος είπε...

Μπορεί με την φοράδα μέσα στο αλώνι να απαλύνει κάπως ο πόνος !!!!! Βρε ούστ !!!

Ιωάννα είπε...

Οι παλιές αγάπες πάνε στον παράδεισο, αλλά για μερικά φαντάσματα που εισβάλουν στα όνειρά μας, φταίει η Άνοιξη και κατά την νόνα μου η φουσκοδεντρίαση. Η μπουγαρινιά πρώτη θέση στο μπαλκόνι μου. Σε ευχαριστώ!

Unknown είπε...

Κική μου, είδα και θαύμασα! Τι σου είναι ο ανθρώπινος εγκέφαλος τελικά!

Φιλιά!

Unknown είπε...

Vamako μου καλέ!

Ναι, ναι η Άνοιξη θα φταίει! Δεν ξέρω για εσένα αλλά εμένα μου έχει πάρει τα μυαλά. Ό,τι είχει απομείνει δηλαδή...

Σε φιλώ!

Unknown είπε...

Spastos Petalakis, ανεξάρτητα από το "άδοξο τέλος" του κάθε έρωτα, σίγουρα ο καθένας μας έμαθε κάτι. Μας άφησε ένα συναισθηματικό προικιό, που τελικά είναι χρήσιμο!

Να 'σαι καλά!

Unknown είπε...

Τσαλαπετεινέ μου, έχεις δίκιο!

Το ρούχο το δίνεις, το παπούτσι, το ίδιο, το κάδρο επίσης. Με τον παλιό τον έρωτα τι κάνεις; Ανακύκλωση;;; Μπα... Το μυαλό έχει φροντίσει για όλα. Με τον χρόνο μένει μια ανάμνηση απλά και όμορφα.

:)

Unknown είπε...

Ανώνυμε-μη, διαβάζω το σχόλιό σου και σε ευχαριστώ γιατί αν και πολλή κουρασμένη, με κάνεις να γελάω.

Σκέψου τώρα, ενώ εσύ μου άφηνες εδώ τα σκατά σου -αλήθεια δεν έχει τουαλέτα το ίδρυμα;- κι ενώ εσύ τσέκαρες, τουλάχιστον δέκα φορές όλο το σ/κ, το e-mail σου, για να δεις αν σου απάντησα και περιμένοτας φυσικά να έχω θιχτεί ή έστω να έχω ενοχληθεί, εγώ τι έκανα; Μην κουράζεσαι να το βρεις, θα σου πω αμέσως: Ζούσα!

Βολτάριζα στο καταπράσινο Ζάντε, πήγα παραλία, συνάντησα αγαπημένους φίλους και συγγενείς, έπαιξα με το μικρό μου, έδωσα και πήρα τρυφερότητα από τον σύντρφοφό μου, άκουσα ωραίες μουσικές κι ένα σωρό άλλα πράγματα που όπως δείχνεις, δεν μπορείς να τα κάνεις.

Δεν με ενοχλεί το αρνητικό σου σχόλιο. Με κάνει απλά να γελάω γιατί αν είχες τη δυνατότητα θα έγραφες κάτι ουσιαστικό ας ήταν και αρνητικό, θα το σεβόμουν και θα το λάμβανα σοβαρά υπόψη μου. Όμως εσύ απλά πλήττεις και γυρνάς στα μπλογκ να γράφεις βλακείες χωρίς λόγο και αιτία. Τουλάχιστον, όχι προφανή σε εμένα.

Ωστόσο, γράφε ό,τι θέλεις αφού τελικά τίποτα δεν λες. Μόνο σε παρακαλώ, μην ανακατώνεις και άλλους. Θα αναγκαστώ να σε μπλοκάρω και δεν το θέλω. Είναι αντίθετο στις δημοκρατικές μου αρχές!

Καλό ξημέρωμα κι εύχομαι ολόψυχα, σύντομα να βρεις μια αληθινή ασχολία. Το να κρύβεσαι και να πετάς τη χαζομάρα σου είναι εύκολο. Το να ζήσεις τη ζωή σου είναι το δύσκολο.

Άντε γεια!

Unknown είπε...

Σιόρα Ιωάννα, μια χαρά τα έλεγε η νόνα σου. Εφτό είναι το πρόβλημα! χα!

Χίλια ευχαριστώ και από εδώ, για την πρόσκληση για καφέ. Χαίρομαι πολύ που γνώρισα εσένα και την οικογένειά σου. Το ίδιο χάρηκα που γνώρισα και την αδερφή σου. Είστε κι οι δυο πολύ γλυκές και ευγενικές ψυχές.

Εύχομαι η μπουγαρινιά, να προοδεύσει και να σας μεθάει με το άρωμα της. Το άρωμα του Ζάντε!

Πολλά φιλιά σε όλους σας!

Ιωάννα είπε...

Α, θυμήθηκα και κάτι ινδιάνικες ονειροπαγίδες!
Φιλιά στο μικρό σου! Χάρηκα και γω πολύ για τη γνωριμία.

mareld είπε...

Δεν είναι η Άνοιξη ψυχή μου!

Αυτά τα "φαντάσματα" είναι όλων των εποχών..και καλά που υπάρχουν. Φανταζεσαι μια ζωή άχρωμη χωρίς τσουρουφλίσματα;
Εσύ τζόγια μου ξέρεις το καμινέτο πάντα έτοιμο..

Σε ευχαριστούμε για όλα τα όμορφα που μοιράζεσαι μαζί μας!!!

Φιόρο κι ένα μπουγαρίνι για μένα ε;

Φιλιά και καλή βδομάδα κουτσούνι μου!

Unknown είπε...

Κοπελούλες μου όμορφες, Ιωάννα και Mareld μου!

Ιωάννα, ο γιος μας έχει ονειροπαγίδα στο δωμάτιό του. Δεν κοιμάται χωρίς αυτήν! Λες να πάρω μία για 'μένα;;; Φιλιά σ' εσένα και τα μικρά σας!

Mareld ψυχή μου, είναι τα άτιμα! Παντώς καιρού, ένα πράμα! Αλλά εμείς ξέρουμε από καμινέτο. Δεν μας τρομάζει τίποτα!

Καλή εβδομάδα να έχουμε όλοι!

Χίλια φιλιά!

Ο Βράχος είπε...

Αν δω το βράδυ φάντασμα στον ύπνο μου, θα έχεις την αποκλειστική ευθύνη ;-)

Unknown είπε...

Ναι μπορεί να δεις αλλά εσύ... Βράχος!

(και αναλαμβάνω την ευθύνη!)

:)